Ruim vier jaar geleden ging Jan van Gils (71) uit Heesch definitief met pensioen. Nadat hij op televisie een reportage over eenzaamheid zag, besloot hij zich aan te melden bij ONS welzijn met de vraag wat hij zou kunnen betekenen voor mensen die zich alleen voelen.
Voordat hij gekoppeld werd aan iemand, was er eerst een goed gesprek om te kijken welke vrijwilligersactiviteiten het beste bij Jan zouden passen. Jan werd gekoppeld aan twee inwoners van de regio. En dat bleek een gouden match, aldus sociaal werker Trudy Ceelen: “Jan kruipt bij mensen in hun hart. Hij maakt gemakkelijk écht contact, en dat houden mensen vast.”
De opmerking dat hij een voorbeeld voor andere vrijwilligers is, wuift Jan opzij. “Het is voor mij heel natuurlijk, ik ben gewoon zo”, zegt hij. Maar wat maakt hem zo’n goed maatje? “Ik luister veel, oordeel niet en stel vragen. Ik probeer problemen en nare gevoelens te verzachten door te helpen waar ik kan. Empathie is belangrijk. Maar bovenal moet er een klik zijn. Zonder klik wordt het niks.”
Een maatje dat echt iets betekent
Jan bezoekt twee mannen wekelijks, en beiden waarderen zijn aanwezigheid enorm. Voor de een staat het begeleiden naar artsen vaak op het programma, terwijl hij bij de ander wel eens in de tuin helpt. “Ik ga onbevangen naar hen toe, dat maakt het ook ontspannend voor mij. Ik zie hoe blij ze zijn met mijn hulp en de gesprekken die we hebben. Het is fijn om echt iets te kunnen betekenen.”
Eén van de mannen, een weduwnaar, heeft een warme familie om zich heen, maar deelt dingen met Jan die hij niet zo snel met zijn familie bespreekt. “Zijn dochters vertellen me vaak hoe fijn het is dat hun vader iemand heeft bij wie hij alles kwijt kan en zijn gevoelens kan delen. Onze band is gebouwd op vertrouwen.”
De andere man die Jan bezoekt, woont door ziekte en omstandigheden niet meer samen met zijn echtgenote. “Dat is confronterend voor hen beiden. Ik breng ze regelmatig bij elkaar. De man voelt zich schuldig dat hij niet meer altijd voor zijn echtgenote kan zorgen. Het is moeilijk voor hem om afhankelijk te zijn, zeker nu zijn kinderen verder weg wonen. Met zijn dochter heb ik veel contact. Ik ben dus niet alleen het maatje van deze twee mannen, maar heb ook contact met de families. Ik houd een logboek bij, voor mezelf, maar ik deel het ook met hen. Zij delen het weer met de dochters. Zo delen we samen de zorg.”
Ben jij iemand die graag anderen helpt en daar zelf ook voldoening uit haalt? ONS welzijn is altijd op zoek naar vrijwilligers zoals Jan, die met hun empathie en toewijding het leven van anderen een beetje mooier maken.