Maatjes voor het leven

In 2017 besloot ik mijn vrije tijd zinvol in te vullen en als vrijwilliger bij ONS welzijn aan te melden. Ik had het geluk om op de website van Voor mekaar het verhaal van Sana tegen te komen. Na onze eerste ontmoeting wist ik het zeker: Sana en ik waren een perfecte match. Sinds 2017 ben ik haar maatje.

Sana zocht naar iemand om haar weekenden mee op te fleuren, iemand die haar sociale cirkel kon vergroten. Voor deze doelgroep is het zonder een maatje knap lastig om dat voor elkaar te krijgen. Met dezelfde leeftijd was het voor ons ook een kans om samen op te trekken.

We begonnen met simpele uitjes: zwemmen, spelletjes spelen, naar de bioscoop en samen thuis bakken. In de loop der jaren zijn deze momenten gegroeid en breng ik regelmatig doordeweeks een bezoekje om bij te kletsen. Als dat niet lukt, maken we er eens in de twee weken van. Bij mij kan Sana altijd terecht en haar verhaal delen. Voor haar betekent dit maatje zoveel meer dan gezelschap; het opent de deur naar een wereld vol sociale connecties en mogelijkheden die ze anders niet zou hebben.
Het absolute hoogtepunt was onze gezamenlijke reis naar Mallorca. In de coronatijd had ik Sana beloofd dat we samen zouden vliegen. Ze had nog nooit gevlogen, maar verlangde er zo naar. Drie jaar lang hebben we onze vakantie moeten uitstellen vanwege de omstandigheden, maar in juli 2023 was het dan eindelijk zover. Wat hebben we genoten en gelachen!
Het is zo bijzonder dat ik dit als maatje mocht meemaken. Samen met Sana heb ik ervaren dat zulke vakanties tussen maatjes zeldzaam zijn. Wat Sana het allerleukste vond aan de reis? De boottocht, waar ze mocht zwemmen in de weidse oceaan. We hopen nog vele jaren elkaars maatjes te blijven!


Dit succesverhaal illustreert de waarde van vrijwilligerswerk en hoe het de levens van zowel de vrijwilliger als de persoon die hulp ontvangt kan verrijken. Het laat zien hoe kleine gebaren van vriendschap en tijd doorbrengen samen, kunnen uitgroeien tot mooie herinneringen. Overweeg zelf ook eens deel te nemen aan vrijwilligerswerk en ontdek welke bijzondere ervaringen er voor jou in het verschiet liggen!