Het verhaal van vrijwilliger Anne-Marie

Naam: Anne-Marie
Leeftijd: 51
Werkt als vrijwilliger bij: Hospice en Zorg Thuis de Oase
Functie/werkzaamheden: Gastvrouw en voorzitter PR en actiegroep

“Samen met andere vrijwilligers zorg ik voor bewoners van de Oase, mensen die in hun laatste levensfase zijn, en hun familie. Verzorgen is heel breed, dat kan bestaan uit het maken van een maaltijd, een praatje maken, samen foto’s kijken of muziek luisteren of gewoon… ‘er zijn’. Daarnaast assisteren we de professionals van de thuiszorg wanneer er intensieve zorg nodig is. We doen alles wat in ons vermogen ligt om in de laatste levensfase van mensen zoveel mogelijk kwaliteit toe te voegen.”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?

“Ik zou het niet meer willen missen. Dit werk doet zoveel met je. Je brengt iets, maar je haalt er ook heel veel voldoening uit.”

Waar word je blij van?

“Ik vind het fijn wanneer ik mensen kan helpen met een vraag of een wens. Zo heb ik laatst samen met een mevrouw de muziek voor haar uitvaart uitgezocht. Ze neuriede steeds harder een liedje waar we de titel niet van wisten. Uiteindelijk is het met hulp van veel mensen toch gelukt en hebben we een lijstje met haar favoriete en dierbare liedjes van vroeger samen kunnen stellen. Het briefje zat in het zakje van haar ochtendjas en toen ze stierf heeft de familie deze muziek kunnen draaien op haar uitvaart.”

Wat is jouw wens?

“Ik wens dat mensen en bedrijven betrokken blijven bij de Oase en bij elkaar. We hebben elkaar nodig.”

Heb je nog tips voor andere (toekomstige) vrijwilligers?

“Ik waardeer iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage levert aan de maatschappij. Ik adviseer om iets te zoeken wat bij jou als persoon en in de fase van je leven past.”

Vrijwilligers verhalen