Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel vragen en onzekerheden met zich meebrengt. Olga Boef, inhoudelijk projectcoördinator van het team “Als je uit elkaar gaat” en sociaal raadsvrouw bij team Maasdorpen van ONS welzijn, zet zich met dit team dagelijks in om mensen in deze moeilijke periode te ondersteunen. Het team zorgt ervoor dat inwoners toegang hebben tot de juiste informatie en ondersteuning wanneer er sprake is van een scheiding of wanneer er wordt nagedacht over scheiden.
Een brede aanpak voor scheidingen
Als sociaal raadsvrouw en inhoudelijk projectcoördinator denkt Olga mee over wat belangrijk is voor mensen die uit elkaar gaan. “Samen met mijn team brengen we de belangrijkste aandachtspunten in kaart en kijken we hoe we inwoners het beste kunnen ondersteunen,” vertelt Olga. Haar werk omvat niet alleen directe hulp, maar ook samenwerking met verschillende instanties om een breed vangnet te creëren. Ze werkt o.a. samen met praktijkondersteuners, advocaten, jeugdzorgaanbieders en mediators om te zorgen dat iedereen passende hulp krijgt.
Veelgestelde vragen en uitdagingen
Een van de meest voorkomende vragen die Olga en haar team krijgen is: ‘Ik ga scheiden, waar moet ik allemaal aan denken?’ Veel mensen vinden het lastig om afspraken te maken met hun ex-partner en hebben behoefte aan ondersteuning in dit proces. “We merken dat de manier van hulpvragen verandert,” legt Olga uit. “Mensen zoeken niet per se direct hulp, maar willen op hun eigen manier informatie verzamelen. Daarom werken we zowel met korte trajecten als langdurige ondersteuning binnen ONS welzijn.”
Het uitdagende aan dit werk is volgens Olga het bieden van maatwerk. “Elk verhaal is anders. We kijken per persoon wat iemand zelf kan en waar extra ondersteuning nodig is. Dit vraagt om een brede aanpak en een goed begrip van de individuele situatie.”
Toegankelijke informatie en laagdrempelige hulp
Een belangrijk speerpunt van Olga’s werk is ervoor zorgen dat informatie begrijpelijk en toegankelijk is. Dit gebeurt onder andere via websites zoals Villa Pinedo, voor kinderen en de website “Als je uit elkaar gaat” (www.alsjeuitelkaargaat.nl). “We gebruiken niet alleen tekst, maar ook digitale middelen, zodat mensen de tijd hebben om alles rustig door te nemen. Daarnaast stimuleren we hen om samen met het eigen sociale netwerk de informatie door te nemen.”
Het aanmelden voor hulp of advies verloopt laagdrempelig. Inwoners kunnen zich rechtstreeks aanmelden via e-mail (alsjeuitelkaargaat@ons-welzijn.nl), maar ook via het wijkteam, via de gemeente of via het Centrum Jeugd en Gezin Maasland. “Het eerste contact is anoniem en vrijblijvend. We bieden kortdurende ondersteuning door het geven van advies en informatie (maximaal vijf gesprekken) om mensen meer duidelijkheid en rust te geven,” licht Olga toe. Dit systeem verlaagt de drempel en zorgt ervoor dat mensen sneller de stap durven zetten naar ondersteuning. Is meer nodig, dan volgt een gerichte verwijzing en een goede overdracht.
Advies aan ouders in scheiding
Voor ouders die uit elkaar gaan, heeft Olga een belangrijke boodschap: Weet dat iedereen dit proces op zijn eigen manier doorloopt. Het is essentieel om in gesprek te blijven en je verhaal te delen met mensen in je directe omgeving die helpend kunnen zijn. Stel vragen, verzamel de juiste informatie en maak keuzes die goed zijn voor zowel jezelf als je kinderen.”
De toekomst van scheidingshulp
Hoewel er al veel stappen zijn gezet, ziet Olga nog ruimte voor verbetering in de toekomst. “De uitdaging blijft hoe we ervoor kunnen zorgen dat inwoners nog eenvoudiger de juiste hulp weten te vinden. Over 1 jaar hoop ik dat dit proces verder geoptimaliseerd is en dat mensen direct de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. We willen een aanpak bieden waar het maken van duidelijke afspraken die op dat moment helpend zijn, centraal staan. Dit zorgt voor meer rust”.
Met een laagdrempelige, toegankelijke en doeltreffende aanpak hoopt Olga samen met haar team scheidende ouders en hun kinderen en ook volwassenen die gaan scheiden zonder kinderen de handvatten te bieden om een nieuwe balans te vinden. “Ons belangrijkste doel is het bieden van advies en ondersteuning, zodat mensen sterker uit deze moeilijke periode komen,”.
Meer informatie
Ga naar www.alsjeuitelkaargaat.nl of neem contact via alsheuitelkaargaat@ons-welzijn.nl.