14 september 2023

'Krachtproef 2023' Jubilerend festival voor opbouwwerkers strijkt neer in Uden

Van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 oktober vindt in Uden Krachtproef 2023 plaats. Een jaarlijks festival voor opbouwwerkers en communitybuilders uit heel Nederland en België. Krachtproef zet het opbouwwerk in de schijnwerpers om elkaar te inspireren en de ontwikkeling van hun vak te stimuleren. Tegelijk viert Krachtproef dit jaar haar 10-jarig jubileum als groeiende beweging van professionals die werken in samenlevingsopbouw. Bij Krachtproef 2023 nemen deelnemers een kijkje bij wijkinitiatieven in Bernheze, Maashorst, Meierijstad en Oss. De opbouwwerkers van ONS welzijn tonen hun succesvolle samenwerking met buurtbewoners, vrijwilligers en partners. Krachtproef start 5 oktober in ’t Handelshuys in Uden, gemeente Maashorst. Zie www.krachtproef.org.


Ontdek, deel en versterk

ONS welzijn is trots om dit jaar Krachtproef in Uden te verwelkomen. Willeke van der Heijden van ONS welzijn nam het initiatief. Zij benadrukt: "Omdat wij geloven in de kracht van mensen, ‘vangen’ wij alle aspecten van samenlevingsopbouw in onze slogan ‘Whatever the problem, the community is the answer’. Daar waar mensen samenleven, ontstaan vragen, kan het piepen, schuren en kraken, maar ontstaan ook altijd kansen. En dát is waar ons werk om draait.” We zijn te gast op de Campus in ’t Handelshuys in Uden, waar dagvoorzitter Daniël Pit van Krachtproef samen met burgemeester Rianne Donders van de gemeente Maashorst, de deelnemers welkom heet. Inspirerende keynote sprekers, praktijkworkshops en bezoeken van vernieuwende praktijken staan op het meerdaagse programma.


Samenwerking, dichtbij mensen

Opbouwwerk is het fundament van sociaal werk. Het stimuleert en faciliteert de kracht van mensen en de kracht van samen. Opbouwwerkers kennen de buurten en wijken tot in de haarvaten, zijn dichtbij mensen en sluiten aan bij hun vragen en wensen. Door hun wijkkennis, leggen zij contacten en verbindingen, gaan samenwerkingen aan die anders wellicht onbenut zouden blijven en versterken vitale en leefbare wijken. Wat voor mensen geldt, gaat ook op voor organisaties: samen sta je sterker, samen kom je verder. Daarom maakt ONS welzijn deel uit van Lentl, een groep van sociaal werkorganisaties in Brabant, Gelderland en Limburg. We zorgen voor diversiteit aan werkplekken, dagen jonge en ervaren opbouwwerkers uit zich te blijven ontwikkelen participeren in de vorming van een leergang samenlevingsopbouw om nieuw talent te interesseren voor het vak.


Contact

Wil je meer informatie over samenlevingsopbouw en opbouwwerk of in contact komen met een opbouwwerker in jouw buurt? Neem contact op met ONS welzijn (Noordoost-Brabant), Wel.kom (gemeente Maasgouw) of Vijf (gemeente Roermond).