10 juni 2024

Feest: Jongerencentrum de Kluis bestaat 10 jaar

Jongerencentrum de Kluis op de Verlengde Noordkade in Veghel bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een knallend feest. Op vrijdag 14 juni zijn jongeren vanaf de brugklas en de al wat oudere jongeren tot 24 jaar welkom om dit jubileum mee te vieren. Artiest Bass Chaserz draait op deze avond, maar ook talentvolle jongeren krijgen de kans om op te treden. Dat geeft het evenement een extra tintje.


Het feest in het jongerencentrum begint om 20:00 uur en eindigt om 00:30 uur. Tickets voor deze avond zijn te koop bij de Kluis voor maar 3 euro, zodat het evenement toegankelijk is voor iedereen. De jongerenwerkers hopen op een grote opkomst en roepen jongeren op om naar de Kluis te komen en het feest mee te vieren.


Op dinsdag 18 juni vieren de jongerenwerkers hun jubileum samen met netwerkpartners en genodigden van 15.00 uur tot 17.00 uur. In samenwerking met Noordkade Uitjes is er een programma gemaakt, waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen jaren vol groei, prestaties en mooie samenwerkingen.


Andrea Grabundzija is een van de vijf vaste jongerenwerkers van ONS welzijn die zich in de Kluis bezighouden met de jeugd. Andrea: “We vieren dan ook onze gezámenlijke inzet voor het welzijn van jongeren in de Veghelse gemeenschap. Het is een mooi moment om vooruit te kijken naar kansen en mogelijkheden. In de toekomst hopen we meer zichtbaar te worden op social media. Want daar verblijft immers ook onze doelgroep. En we zijn in Erp bezig om daar ook iets voor jongeren op te starten.”


Veilige plekUiteraard is de locatie op de Noordkade dé plek van het jongerencentrum. De Kluis is al tien jaar een veilige en leuke plek voor jongeren om samen te komen, te leren en te ontspannen. Jongerenwerker Tessa Vogels: “Al jaren hebben we aandacht voor jonge mantelzorgers en sinds drie jaar biedt De Kluis ook een veilige plek voor LHBTI+ jongeren. Ook dat gaat hartstikke goed.”


De jongerenwerkers zijn vooral ook buiten die muren van het pand op de Noordkade actief. Er wordt van alles georganiseerd, van sportactiviteiten, schildercursussen en gametoernooien, tot voorlichtingsbijeenkomsten over omgaan met social media, vuurwerk en andere thema’s waar jongeren mee in aanraking komen.


Het afgelopen jaar werden 45 jongeren begeleid, die middels het MET-project (Maatschappelijke Ervaringstijd) vrijwilligerswerk deden in Meierijstad. Ze mochten zelf kiezen wat, zolang het maar meerwaarde had voor de samenleving. “Zo speelde iemand geregeld piano in een zorgcentrum, gaf een ander bijles op basisscholen en ondersteunden ongeveer 30 jongeren bij de Krollenloop. Het was een groot succes”, weet Andrea.


Het jongerenwerk is de afgelopen jaren flink gegroeid. De jongerenwerkers zijn inmiddels ook vaak op het Fioretti College en Zwijsen College aanwezig. Tessa: “Op school kom je in principe alle jongeren tegen en leren we hen op een laagdrempelige manier kennen. Binnen het Fioretti College hebben we inmiddels ook een eigen ruimte, waar we in de pauzes, maar ook naschoolse activiteiten aanbieden.”