16 maart 2023

Check of jij geld laat liggen en vraag gratis advies aan bij ONS welzijn

Uit de praktijk blijkt dat veel mensen ‘geld laten liggen’ bij de Belastingdienst, omdat ze geen aangifte inkomstenbelasting doen of geen toeslagen aanvragen. Het gaat vooral om ouderen en mensen met chronische ziekten, jongeren met een bijbaan en mensen met een lager inkomen.

Doe aangifte inkomstenbelasting


Als je niet verplicht bent tot aangifte inkomstenbelasting is het vaak toch verstandig dit te doen. Het kan gaan om enkele honderden euro’s bij de inkomstenbelasting. Deze aangifte gaat over het jaar 2022. Heb je nooit bericht ontvangen? Dan kun je dat tot 5 jaar terug doen. In 2023 kun je dus nog aangifte doen over 2018.

Krijg ik geld terug?


Hoe kom je erachter of je geld van de Belastingdienst terug kunt krijgen? Denk hierbij aan de inkomstenbelasting, zorgtoeslag en/of huurtoeslag. Meestal kunnen wij met één gesprekje zien of je recht hebt op geld van de Belastingdienst.

Kom ik in aanmerking voor advies?


ONS welzijn heeft ruime ervaring met het doen van de aangifte inkomstenbelasting en het recht op toeslagen te onderzoeken en aan te vragen. Onze dienstverlening is gratis. Wil je weten of je in aanmerking komt voor advies en ondersteuning door ONS welzijn? Bekijk het stroomschema.

Afspraak maken

Wat moet ik meenemen?
Neem je jaaropgave (werkgever/UWV/SVB/pensioen), aftrekposten (medisch/dieetverklaring), DigiD, saldi spaarrekeningen naar de afspraak. Mocht je geen DigiD-code hebben, dan kan deze worden aangevraagd onder begeleiding van een vrijwilliger.

Ik kan niet op locatie komen, wat nu?
Handicap of mobiliteitsproblemen waardoor afspraak op locatie niet mogelijk is? Stuur een e-mail met NAW-gegevens, telefoonnummer (en indien bekend, contactpersoon voorgaande jaren) o.v.v. IB-2022 naar ouderenadviseurs@ons-welzijn.nl. Vrijwilliger neemt contact op om een afspraak te maken. Let op! Dit kan enkele weken duren.