11 april 2023

Gratis naar de voorstelling 'Kaatje' in Oss

Iedereen kent wel een Kaatje!


Kaatje: “Ik hou gewoon van allebei het allermeest!”


  Gratis  naar de voorstelling? Dat kan! Vul het   ONLINE AANMELDFORMULIER   in en kom 20 april mét gast(en) naar de Lievekamp in Oss.

Schijndel – ‘Je hoeft het als kind nooit alleen te doen en de scheiding van je ouders is niet jouw schuld.’ Met die geruststellende wetenschap konden kinderen van groep 5, 6 en 7 van basisschool ‘t Talent woensdagochtend terug naar de klas, na het zien van de interactieve theatervoorstelling Kaatje. Die gaat over echtscheiding en wat dat doet met een kind.

De voorstelling was naar Schijndel gehaald door ONS welzijn i.s.m. Lentl, ’t Spectrum en Theater AanZ. Wethouder Menno Roozendaal van Meierijstad woonde de voorstelling bij. “Het is fijn dat kinderen over zo’n lastig onderwerp op een veilige, laagdrempelige en soms ook luchtige manier een stem krijgen.”

Veilig
De kinderen hadden samen met de drie acteurs een napraatje. Kaatje blijkt een veilige manier om over zichzelf te praten. Ook de wethouder sprak na de voorstelling met directeur ONS welzijn Janneke de Schutter en sociaal werkers over de impact van de voorstelling en het gevolg ervan. Een uitgestoken hand, hulp en ondersteuning bieden.

Echtscheiding is iets waar veel kinderen mee te maken krijgen. Alleen al in deze groep staken meer dan tien kinderen hun vinger op bij de vraag van wie de ouders uit elkaar zijn. Daarom willen de organisaties kinderen en ouders kennis laten maken met Kaatje en de kracht van theater bij beladen onderwerpen als dit.

Geen kant kiezen
De ouders van Kaatje zijn op proef-scheiding. Ze maken ruzie over dingen waar ze vroeger om lachten. Kaatje sjouwt met haar koffer van de één naar de ander. Bij haar vader eet ze havermout en vegan soep, bij moeder frietjes met tosti’s. Maar dat mag Kaatje natuurlijk niet doorvertellen. Kaatje probeert iedereen tevreden te houden, maar wil geen kant kiezen. De kinderen in het publiek leven met haar mee en mogen haar adviezen geven. In de interactieve voorstelling worden ze vrienden die Kaatje hard nodig heeft. Samen bedenken ze iets waardoor papa en mama weer bij elkaar komen: ‘Samen zwemmen, dansen, naar Parijs.’ Het wordt samen pizza eten.


Medewerkers van het Kenniscentrum Kind en Scheiding (onderdeel van Centrum voor Jeugd en Gezin Meierijstad) waren aanwezig voor ondersteuning van de kinderen. Het Kenniscentrum biedt ook (preventieve) ondersteuning aan ouders die (overwegen te) gaan scheiden. In gemeente Meierijstad werkt ONS welzijn samen in de coöperatie sociaal werk Meierijstad.

Fotograaf: Rowie Fotografie