10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Deze dag staat in het teken van helden. ONS welzijn vindt mantelzorgers helden! Want zorgen voor een hulpbehoevende zieke of naaste vinden veel mantelzorgers vanzelfsprekend, maar dat is het niet.
Ben je benieuwd naar een verhaal van een mantelzorgheld? Lees het verhaal van Liesbeth.
Liesbeth: ‘Ik zie ze dan intens genieten en daar word ik blij van’
Liesbeth (53) woont samen met haar partner in Oss, heeft een financiële achtergrond en werkt sinds kort ongeveer twee dagen per week in het bedrijf van haar partner. Haar partner heeft een financieel adviesbureau. 'We noemen onszelf het ‘bankstel’', grapt Liesbeth. De switch in haar loopbaan bevalt haar erg goed. 'Het is een zegen geweest', zegt ze. Ze houdt van het echte contact met mensen en daarnaast houdt ze veel tijd over om voor haar ouders te zorgen. Ouders Liesbeth zorgt voor haar beide ouders. Haar ouders wonen zelfstandig in het huis waar Liesbeth en haar zus opgroeiden. Een paar jaar geleden kreeg haar vader de diagnose Alzheimer. Haar moeder heeft vroeger hersentrauma opgelopen bij een auto-ongeluk en ervaart fysieke klachten.
Op dit moment gaat haar vader drie dagen in de week naar een dagbehandeling. Daar is een grote tuin om heerlijk te wandelen, elke dag is er een verzorgde lunch, keuze uit groepsactiviteiten en is zorg aanwezig.
Mantelzorg Liesbeth vertelt over haar mantelzorgtaken; in het begin waren dat alleen kleine huishoudelijke klussen maar later werd dat steeds meer. Haar moeder biedt zelf ook mantelzorg aan haar partner. Liesbeth doet de boodschappen, huishoudelijke taken en de financiële administratie. Daarnaast brengt ze haar ouders overal naar toe en zorgt voor verschillende (medische)afspraken. Het lastigste vindt Liesbeth om continu voor ze te denken; wanneer ze iets moeten doen, wat ze nodig hebben, afspraken plannen en beslissingen nemen voor haar ouders. Dit voelt voor haar als een grote verantwoordelijkheid. Gelukkig kan ze veel bespreken met haar zus en partner.
Ervaring delen en leren van elkaar In het begin wist Liesbeth niets over mantelzorg en wat daarbij kwam kijken. De casemanager heeft haar goed geholpen. Later werd zij geattendeerd op de dienstverlening van ONS welzijn waaronder de cursus omgaan met dementie. De cursussen die ze bij ONS welzijn volgde, zijn erg waardevol. Het is een prettige club met mantelzorgers die regelmatig bijeenkomen. Zij delen ervaringen en leren van elkaar. De meeste mensen in de groep zorgen voor hun partner, Liesbeth zorgt voor haar ouders. Vanuit de verschillende perspectieven leren ze veel van elkaar. Liesbeth heeft als tip gekregen om een breder netwerk op te bouwen. Inmiddels zijn de buren van haar ouders betrokken die helpen op momenten wanneer Liesbeth of haar zus dat niet kunnen. Daarnaast heeft ze geleerd bij de cursus omgaan met dementie hoe je het beste kunt reageren en omgaan met dementie. Deze tips hielpen haar en ook haar moeder erg goed. Andersom helpt Liesbeth andere mantelzorgers door hen te adviseren in het betrekken van de kinderen als de mantelzorgtaken te zwaar worden.
Erop uit – verwen jezelf met koffie en een stuk taart Naast de mantelzorgtaken maakt Liesbeth graag tijd vrij voor een dagje erop uit. Vaak gaat de zus van Liesbeth dan ook gezellig mee. Ze gaan dan met hun ouders naar musea, bioscoop, een tuincentrum bezoeken of shoppen bij Van Tilburg. Én dan natuurlijk altijd met een heerlijke kop koffie en een stuk taart in de middag. Liesbeth vertelt dat ze vorig jaar de duo-fiets heeft ontdekt. Een fiets met een elektrische motor en twee zitjes naast elkaar, dat maakt het meteen een stuk gezelliger. Een duo-fiets kun je gratis huren via de gemeente. Haar vader is gek op de natuur en houdt heel erg van fietsen. Onderweg kletsen ze over verschillende dingen die ze onderweg tegenkomen.
Liesbeth krijgt het meeste energie van de blije gezichten van haar ouders. ‘Ik zie ze dan intens genieten en daar word ik blij van’, zegt Liesbeth.