06 februari 2024

Buurtmaaltijd in Mellepark in Uden

Ontmoetingsplein Mellepark in Uden werd in juni 2022 geopend. Vrijwel meteen erna werd er het ‘Wijkrestaurant’, begonnen. Elke donderdag wordt op initiatief van een buurtbewoner een maaltijd geserveerd. Dat kan Turks, Indonesisch of stamppot zijn. Volgens Joke Bloem van ONS welzijn lopen die maaltijden als een trein. “Het zit er altijd vol en eigenlijk meestal met dezelfde personen. Daarom zijn we een nieuw initiatief begonnen: de ‘BuurtMaaltijd’. Zodat ook weer andere bewoners een plekje aan een tafel kunnen vinden.” Wat Joke betreft gaat het om elkaar ontmoeten, even weg zijn uit je eigen bubbel en omzien naar elkaar. “Tijdens het samen eten kan dat allemaal aan bod komen.”

In het kader van gezond ouder worden binnen Maashorst wordt er bij de buurtmaaltijden alleen vegetarisch gekookt. Dat is gezond en houdt bovendien de kosten lager. Voor 3 euro kunnen mensen er een driegangen maaltijd eten. En als dat eigenlijk toch nog te duur is voor iemand, wordt er iets geregeld. Dat kan dan weer dankzij de donatie box waarin bezoekers iets extra’s kunnen stoppen.

De BuurtMaaltijd is een initiatief van bewoners die samen koken. Dat doen ze elke tweede dinsdag van de maand. Bij de eerste avond kwamen er meteen dertig bewoners op af. Joke: “Dat is een goed begin. Het is echt voor iedereen bedoeld, ook voor mensen die eigenlijk best meer kunnen betalen. Het gaat toch ook om elkaar te leren kennen en te kijken of je iets voor elkaar kunt betekenen. Met een open blik naar elkaar en gezellig samen eten.” Na de positieve eerste maaltijd, wordt na Carnaval weer opgestart met een tweede BuurtMaaltijd.

De volgende editie van de BuurtMaaltijd is op dinsdag 12 maart om 17.30 uur in Ontmoetingsplein Mellepark Germenzeel 900 in Uden.