08 september 2021

Week van Lezen en Schrijven

Lezen en schrijven. Het lijkt voor velen zo vanzelfsprekend. Maar is het dat wel? Zo'n, 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computer, tablet of smartphone. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt met honderd gemeenten, bibliotheken en organisaties aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

Ricardo: zelfstandig wonen

Ricardo werkt alweer ruim twintig jaar bij IBN. Hij schoffelt, harkt en knipt het groen. Maar omdat Ricardo voorheen niet kon lezen en schrijven, werd hij regelmatig met voorgeschreven briefjes op pad gestuurd. Zijn eigen adres kon hij niet schrijven en als zijn fiets een lekke band had, kon hij zelf de ANWB niet bellen voor hulp. Gelukkig kreeg hij les, en dat heeft veel verschil gemaakt. Ricardo: "Medewerkers konden zelf bij hun leidinggevende aangeven als ze taal-, reken- of computerles wilden. Ik heb inmiddels zo'n vijf jaar les gehad, en sinds kort ben ik weer begonnen. Het is zo fijn om beter te kunnen lezen en schrijven, dat ik het graag nóg beter wil kunnen. Dan kan ik ook appen met collega's en met de baas, dat maakt mijn werk gemakkelijker."

Zijn trainer is Marja Hodes, docent Nederlands. Marja: "De cursisten krijgen geen huiswerk mee; alles gebeurt in de les onder onze begeleiding. Het is ontzettend fijn, want de groepen zijn heel klein en alles wordt op maat afgestemd op de cursisten. Op basis van de vraag, delen we de groepen in. Die bestaan uit maximaal zes mensen, zodat we het heel persoonlijk kunnen houden." Het enthousiasme spat er bij Ricardo vanaf: "Dankzij de lessen kan ik nu zelfstandig wonen. Ik wil vooral het lezen verder ontwikkelen. In de les doen we dat stap voor stap. Ik zou het iedereen aanraden. Gewoon blijven oefenen, dan lukt het vanzelf. Zet die stap om aan de cursus te beginnen, dan ben je al halverwege!"

Henk: kleinkinderen voorlezen

De impact van deze basisvaardigheden strekken natuurlijk veel verder dan de werkvloer alleen. Het is ook erg handig in het leven thuis. Daar kan Henk van den Broek uit Heeswijk-Dinther over meepraten. 

Henk: "Als ik de kleinkinderen voorlas, dan verzon ik er altijd maar van alles bij. Dat gaat natuurlijk maar tot op zekere hoogte goed. Op een gegeven moment lazen ze mee en riepen ze: Nee Henkie, dát staat er niet! Dat heeft me over de streep getrokken om weer terug de schoolbanken in te gaan. En het mooie is: het is hartstikke leuk om te doen! Je hoeft je nergens voor te schamen, want iedereen zit er voor hetzelfde. Het is gezellig, het is vertrouwd en je merkt ook echt dat je iedere keer weer meer kunt."

Ank Meertens, ONS welzijn: "Het aanbod van de gemeente in samenwerking met ONS welzijn, ROC De Leijgraaf, Capabel Taal en de bibliotheken. Het aanbod is voor iedereen op ieder niveau. Bovendien wordt het project extern ondersteund door Marian Janssen, die op dit gebied haar eigen methodiek heeft ontwikkeld."

Leren kan op alle niveaus; op het werk en in je thuissituatie. Je hoeft niet allemaal helemaal van voren af aan te beginnen. Henk heeft zijn leesvaardigheid verbeterd door een cursus voorlezen te volgen. Naast de cursus voorlezen zijn er voor ieder niveau cursussen rekenen, omgaan met de tablet, enzovoort. 

WegWijzer

Ook Ank en Henk zijn het erover eens: "Je hoeft je nergens voor te schamen. Mensen kunnen door allerlei omstandigheden het onderwijs gemist hebben. Of krijgen te maken met veranderingen in het leven waardoor er ineens een beroep wordt gedaan op je vaardigheden die je voorheen niet of nauwelijks nodig had. Daarom merk je ook dat de leeftijden in de groepen enorm divers zijn: "Deelnemers zijn 26 tot 83 jaar."

Dus ken jij iemand in je omgeving die misschien ook geholpen zou zijn met een dergelijke cursus? Ga het gesprek eens aan, want er zijn zoveel mogelijkheden. Op de website van de gemeente Bernheze vind je de WegWijzer. Hier kun je je vraag stellen, waar je vervolgens in contact wordt gebracht met mensen die je graag helpen. Vanaf 16 september kun je ook terecht bij de DigiTaalpunten in de bibliotheken van Heesch, Heeswijk-Dinther en Nistelrode.  

Bron: MooiBernhezeKrant (woensdag 8 september 2021)