16 september 2021

Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet: “Ik doe vrijwilligerswerk niet alleen voor de mensen, ik doe het ook voor mezelf.”

Het is dit jaar het Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. In dit jaar besteden we extra aandacht aan vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze samenleving. Dankzij vrijwilligers kunnen we allerlei activiteiten en voorzieningen in stand houden. Daarnaast levert vrijwilligerswerk je ook veel op! In Nederland zijn al veel vrijwilligers, toch zijn we nog op zoek naar jou!

Als vrijwilliger ben je echt van betekenis voor anderen, maar vrijwilligerswerk levert jou ook iets op! Vrijwilligerswerk is een zinvolle tijdsbesteding en je kunt je persoonlijk ontwikkelen. Wat levert vrijwilligerswerk jou op?
  • Sociaal contact
  • Uitbreiding van je netwerk
  • Voldoening
  • (Her)ontdekken van je passie en talenten
  • Mooie aanvulling op je CV
  • Het gevoel nuttig te zijn

Vrijwilligerswerk in alle soorten en maten

De mogelijkheden tot vrijwilligerswerk zijn erg breed, je kunt vrijwilligerswerk uitvoeren in groepsverband, maar ook één-op-één. Zo kun je helpen op een kinderboerderij, boodschappen doen met een maatje of ouderen een bezoekje brengen. Voorlezen aan kinderen die moeite hebben met lezen of het bieden van ondersteuning bij het invullen van formulieren zijn ook voorbeelden van vrijwilligerswerk dat jij kunt uitvoeren!

Breng je idee tot leven

Iedereen heeft talenten. ONS welzijn stimuleert mensen hun talent te ontdekken, te ontwikkelen en te delen met anderen. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten en cursussen die worden georganiseerd door anderen. Maar andersom kun je ook meehelpen bij de organisatie van een activiteit of bijdragen als vrijwilliger of maatje. Zo kun je bijvoorbeeld wandel- of kookgroepen organiseren, ondersteuning bieden tijdens computerlessen, je schildervaardigheid overdragen, tassen maken of een ander leren iets te repareren!

Uit de praktijk!

Suzanne is vrijwilliger bij ONS welzijn, Suzanne vertelt: “Ik doe vrijwilligerswerk niet alleen voor de mensen, ik doe het ook voor mezelf. Het geeft mij voldoening als ik zie dat ik anderen kan helpen, ik heb het gevoel dat ik echt van betekenis voor hen kan zijn.”

Sara krijgt hulp van een vrijwilliger: “Wat mij ook goed doet, is dat de vrijwilligers er zelf ook veel plezier aan hebben. Weten dat er altijd iemand voor mij klaar staat, geeft mij een fijn en vertrouwd gevoel.” Ook Piet krijgt hulp van een vrijwilliger waar hij erg blij mee is, Piet vertelt: “De vrijwilliger helpt mij met klussen die ik zelf niet meer kan uitvoeren. Klussen is de grootste hobby van de vrijwilliger die bij mij langs komt en ik ben er erg mee geholpen! Nu heb ik weer een werkende afzuigkap en hangen er jaloezieën voor het keukenraam!”

Neem contact op!

Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Weet je nog niet zo goed wat je wilt? Denk eens na over een (vrijwilligers)organisatie die bij je past en of je graag in een groep of liever één-op-één vrijwilligerswerk wilt doen. Neem een kijkje op de Vacaturebank van ONS welzijn en reageer op een vacature die je aanspreekt. Heb je nog vragen? Neem contact op met ONS welzijn! Samen bekijken we welk soort vrijwilligerswerk bij je kwaliteiten en wensen past. Bel 088 374 2525, info@ons-welzijn.nl, lees meer over vrijwilligerswerk of bezoek de Vacaturebank waar je alle actuele vrijwilligersvacatures vindt! Met een uurtje van je tijd maak jij het verschil!