21 september 2021

Gemeente Oss: Aan de slag met de krachten en kansen van uw buurt!

ONS welzijn en de gemeente Oss starten eind oktober de eerste Sociale Agenda bijeenkomsten. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om mee te denken en mee te doen! Wethouder Thijs van Kessel: ‘Elk dorp, kern en wijk heeft z’n eigen krachten, knelpunten en kansen. Inwoners hebben ook eigen vragen, wensen en behoeften. Om beter te weten welke vragen en behoeften er zijn, maken inwoners en professionals samen voor ieder gebied een Sociale Agenda. Daar gaan we daarna ook samen mee aan de slag!’

Waar begint u? Bij de Wijkfoto Oss!

De gemeente Oss is verdeeld in 11 gebieden. Elk gebied heeft een eigen Wijkfoto. In de Wijkfoto staat allerlei informatie. Bijvoorbeeld over het aantal inwoners en hun leeftijd, hoeveel gezinnen er wonen, hoe groot die gezinnen zijn en wat het gemiddelde inkomen is. Er staan ook cijfers in over hoe inwoners hun gezondheid en welzijn beleven. Is het fijn wonen in de buurt? Voelen inwoners zich veilig? Kunnen zij zelfstandig leven of hebben ze hulp nodig? U ziet de ervaringen van verschillende leeftijdsgroepen: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Ook kunt in u de informatie van uw gebied vergelijken met de gemeente Oss. Bekijk de Wijkfoto op www.wijkfotooss.nl!

Samen een Sociale Agenda maken

Met de informatie uit de Wijkfoto praten inwoners en professionals over de sociale vraagstukken in hun wijk, dorp of kern. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: woonwensen van ouderen, jongeren die elkaar ergens willen ontmoeten, vrijwilligerswerk in de buurt, eenzaamheid onder dorpsgenoten, onderwijs en opvang op loopafstand, samen eten voor ouderen, wat inwoners zelf kunnen doen aan overlast of huiswerkbegeleiding in het wijkcentrum. De belangrijkste vraagstukken en acties zetten ze in de Sociale Agenda. Daarmee gaan ze dan samen de komende jaren aan de slag!

Meedoen?

Elk gebied krijgt een eigen Sociale Agenda. Om deze te maken hebben ONS welzijn en de gemeente Oss uw hulp nodig! Eind oktober starten de eerste bijeenkomsten voor het maken van de Sociale Agenda. U bent van harte welkom om mee te denken en mee te doen. Kijk voor informatie over de dag en tijd op de website van de gemeente Oss: www.oss.nl/wijkfoto, de website van uw wijk- of dorpsraad of houd uw wijk- of dorpskrant in de gaten.