22 september 2021

Feestelijk uitreiking MET certificaten

Dertig jongeren uit de regio Oss, Bernheze en Meierijstad (Veghel) ontvingen op maandag 20 september jl. hun MET certificaat tijdens een feestelijke uitreiking op de Noordkade in Veghel. Judith Oltmans, MET makelaar bij ONS welzijn: “Het sterke aan MET is dat iedereen zijn eigen talent ontdekt. De jongeren leggen hun eigen weg af, en ik zie het zelfvertrouwen enorm groeien”.

MET!

MET staat voor Maatschappelijke Ervarings Tijd. Hierbij doen jongeren tussen de 14 en 27 jaar ervaring op door zich in te zetten voor de maatschappij. Zij bepalen zelf wat zij gaan doen en krijgen hulp van andere jongeren en medewerkers van ONS welzijn. Hiermee ontdekken en geven ze zelf vorm aan zinvolle activiteiten en ontwikkelen skills voor in hun toekomst. Voorbeelden zijn: sporttraining geven aan kinderen/jongeren of eenzame ouderen, meelopen bij een bedrijf, een podcast voor jongeren opnemen. De jongeren ontvangen een Europas-certificaat. Dit maakt zichtbaar wat zij hebben gedaan en geleerd en is Europees erkend.

Geeft voldoening

Ook Jelle van der Vliet (18) kreeg zijn certificaat. Hij hield zich bezig met het verbeteren en opfrissen van de website van MET. “Ik heb ervaring opgedaan met programmeren en het hele proces van het maken van een website. Het geeft me voldoening dat ik een steentje heb bijgedragen aan de voorzetting van het project MET. Ik heb er veel van geleerd en ben blij met het certificaat. Staat hartstikke goed op mijn CV!”

"Nieuwe stap in mijn leven"

Selvi Arslam (17) heeft basketbaltraining gegeven aan jongeren. “Ik speel zelf basketbal op vrij hoog niveau en ben op straat jongeren gaan aanspreken met de vraag of ze een keer een training wilden volgen. Vervolgens heb ik bij twee scholen de gymnastiekzaal geregeld en heb training gegeven. Twee jongens hebben zich inmiddels aangemeld bij de basketbalvereniging Attacus. Zo leuk! Wat ik heb geleerd? Open staan voor nieuwe dingen. Mijn omgeving is er groter door geworden en ik heb nieuwe mensen ontmoet. Ik heb een nieuwe stap in mijn leven gezet.”

Wethouder gemeente Oss

Wethouder Kees van Geffen, wethouder Werk & Inkomen, Onderwijs, Jeugdzorg en Sport bij Gemeente Oss, feliciteerde en complimenteerde de jongeren met hun certificaat. “Een MET-certificaat heeft meer waarde dan een diploma, omdat het zegt wie je bent en wat je kunt. Het is een stukje van jezelf”.

Meer weten? Kijk op www.projectmet.nl.