Tiny zorgt voor Riet

Tiny (75 jaar) is de buurvrouw van Riet (87). Sinds Riet 2,5 jaar geleden een rugoperatie kreeg, zorgt Tiny voor haar. ‘Wederzijds respect is de basis voor mantelzorg’, aldus de buurvrouwen. Zij vertellen graag over hoe zij het samen doen.

Vanzelfsprekend

Tiny en Riet zeiden elkaar altijd goedendag, zoals buren doen, maar ze kwamen niet bij elkaar over de vloer. Maar toen Riet na haar rugoperatie uit het ziekenhuis kwam, pakte Tiny haar bij haar armen en zei: “Ik ga voor je zorgen buurvrouw”. Waarom ze dat deed? “Het ging vanzelfsprekend. Ik heb er niet over nagedacht, het liep gewoon zo.” Dus nu klinkt het iedere ochtend om half 11: “koffie time!” en dan drinken ze samen een kopje koffie. En om half zes klinkt het: “maaltijdservice!” en dan brengt Tiny een bordje eten. Tiny: “Ik moet toch voor mezelf koken. Het is geen enkele moeite om dan voor twee in plaats van één te koken.”

Manusje van alles

Tiny doet geen medische handelingen, dat doet de thuiszorg, die vier keer per dag komt. “Ik ben een soort manusje van alles”, zegt ze, “ik doe ook eens per week de boodschappen die Riet op een boodschappenlijstje heeft gezet, maak de wasmachine schoon, ben contactpersoon voor de alarmdienst. Voor Tiny is het allemaal heel vanzelfsprekend, maar Riet weet, mede uit eigen ervaring, dat het dat niet is. Ze houdt in de gaten dat het niet teveel wordt voor haar. “Tiny zorgt ook voor haar 96-jarige moeder, die woont in verpleeghuis. Ik zeg altijd tegen haar: je eigen moeder gaat voor hoor! Als Tiny een paar dagen weg wil, voelt ze zich schuldig naar mij. Maar ik vind dan juist dat ze moet gaan. Maak je nou eens geen zorgen om mij, zeg ik dan!”

Privacy

Op de vraag waardoor het tussen die twee buurvrouwen zo klikt, antwoorden ze dat dit is omdat ze elkaars privacy respecteren. Tiny: “Ik loop de deur niet plat, ik respecteer haar privacy”. Riet: “We geven elkaar de ruimte. En ik vind het fijn dat Tiny zo goed kijkt en luistert. Ze voelt aan hoe ik me voel. Ze kijkt wat ik zelf kan en springt alleen bij als ik het niet kan. Ze neemt het niet over, waardoor ik me serieus genomen voel. Ze laat me in mijn waarde.”

Waardering

Riet is blij met de aandacht die er nu is voor de mantelzorgers. “Ze kunnen niet genoeg gewaardeerd worden. Mantelzorg komt echt uit het hart. Ik zou niet weten waar ik was zonder Tiny. Dan zou ik hier niet meer kunnen wonen. Ik laat haar mijn waardering goed blijken. Ook mijn familie doet dat. Op de dag van de mantelzorg kreeg ze een kaart van hen om te bedanken voor de zorg. Ik trakteer haar vaak op iets lekkers, en als we naar de bingo gaan trakteer ik haar. Soms gaan we gezellig samen uiteten of ik geef haar een flesje advocaat voor haar moeder. Ik vind dat fijn om te doen, ze verdient het.”. Bijna verontschuldigend zegt Tiny: “Ik doe het met liefde en plezier. Het geeft me voldoening en we kunnen het goed met elkaar vinden.”

Tips van Tiny en Riet:

  • Respecteer elkaars privacy
  • Krop zaken niet op, maar spreek dingen die je dwars zitten direct uit
  • Geef elkaar de ruimte
  • Laat je waardering blijken

Mantelzorgervaringen