Aan wie stel jij jouw financiële vragen?

Deze maand twee vragen:

  • Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer € 1.300?
  • Hoe krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december?

Jordan Wijtmans is Sociaal raadslied bij ONS welzijn en geeft antwoord

Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer € 1.300?
Je vraagt de energietoeslag van ongeveer € 1.300 aan bij jouw gemeente. Je kunt de energietoeslag aanvragen als je minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijg je de toeslag automatisch.

Ook recht op energietoeslag als u maximaal 120% van het sociaal minimum verdient
Heb je geen bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering, maar wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum? Neem dan contact op met je gemeente. De gemeente kan je vertellen of je de energietoeslag automatisch ontvangt of dat je de toeslag bij de gemeente moet aanvragen.

In een paar gemeenten wijken de voorwaarden om energietoeslag te krijgen iets af. Daar geldt bijvoorbeeld een hogere inkomensgrens (130% van de bijstandsnorm) of telt jouw vermogen mee. De gemeente kan je vertellen welke voorwaarden voor jou gelden. De gemeente bepaalt wanneer de toeslag wordt uitgekeerd. Dit kan ook in delen gebeuren.

Hoeveel is 120% van het sociaal minimum?

Leefvorm 

Netto maandinkomen (inclusief vakantietoeslag)
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd 
€ 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd
€ 1.310,05
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd 
€ 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd 
€ 1.455,67
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd 
€ 1.971,05


De energietoeslag kan worden aangevraagd tot 1 februari 2023.

Energietoeslag heeft géén gevolgen voor toeslagen of uitkering
Energietoeslag ontvangen heeft géén gevolgen voor jouw toeslagen of uitkering. Zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Je krijgt dus niet bijvoorbeeld minder huurtoeslag of een minder hoge (Wajong-)uitkering als je energietoeslag krijgt.


Hoe krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december?
Hoe je de € 190 korting op jouw energierekening in november en december krijgt, hangt af van de energieleverancier. Je kunt dit niet zelf bepalen. Jouw energieleverancier laat je zo snel mogelijk weten hoe je jouw geld krijgt. Dit kunnen ze op 5 verschillende manieren doen. Dit kan door per maand:

  • € 190 aan je over te maken;
  • € 190 van jouw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen; een deel van de € 190 aan je over te maken. En het andere deel van jouw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen;
  • € 190 van een openstaande rekening of betalingsregeling af te halen;
  • € 190 aan je over te maken nadat je het contract beëindigt.

Vanaf 1 januari
Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft in 2023 in totaal zo’n € 2.500 voordeel van het prijsplafond. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).

Warmte
Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter 1 aansluiting zitten, onderzoekt het kabinet ook of er alternatieve mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.