Van buurtbemiddeling naar oplossing

Anne Bootsma is pensionado en heeft in zijn werkzame leven gewerkt in de ICT. Hij is actief als vrijwillige taalcoach, hij bezorgt maaltijden en is sinds een paar jaar buurtbemiddelaar. “Ik vind het fijn om iets voor mensen te kunnen betekenen en zeker in situaties waar mensen er zelf niet goed meer uit kunnen komen.” Lees zijn ervaring als buurtbemiddelaar.

Zaadjes planten

Ik las ooit een keer een artikel in de krant over buurtbemiddeling en dat sprak mij erg aan. Als bemiddelaar wil je dat het tot een bemiddelingsgesprek komt, zodat beide partijen de kans krijgen om onderling tot een passende oplossing te komen. Ik haal er veel energie uit als een bemiddeling resulteert in een gesprek met beide partijen waarin afspraken zijn gemaakt om het probleem in de toekomst eerder bespreekbaar te maken. Wanneer het niet leidt tot een bemiddelingsgesprek tussen beide partijen, dan ga ik er vanuit dat het zaadje is geplant en men later toch tot een mogelijk positief inzicht komt.

Van bloembak tot aan buurtbemiddeling

Wat ik vaak zie is dat de partijen proberen om tot een oplossing te komen, maar dat de communicatie niet wil lukken. Het kan bijvoorbeeld gaan over water dat via een bloembak die aan de reling hangt naar beneden sijpelt. De bewoner zelf staat er niet bij stil dat dit tot overlast kan leiden bij de onderburen. De onderbuur krijgt of ziet geen mogelijkheid om hier met de bovenbuur over te praten en wordt steeds radelozer. De onderbuur belt de woningbouwverenging wat zij hieraan kunnen doen en zij stellen buurtbemiddeling voor. Beide partijen stemmen toe om dit gezamenlijk met buurtbemiddeling te bespreken en dan blijkt tijdens het bemiddelingsgesprek dat het kwartje al gevallen is bij de bovenbuur. De bovenbuur haalt de bloemenbak eerst van de reling voordat het water krijgt en de overlast is verdwenen.

Communicatie is belangrijk

Als er onenigheid is en de communicatie hierover wil niet vlotten dan loopt de spanning verder op. Burgers kunnen dan buurtbemiddeling inschakelen om de communicatie weer mogelijk te maken, zodat naar elkaar geluisterd wordt en onenigheid uit de wereld geholpen kan worden. Dus: merk je dat de communicatie hapert, wacht niet af en schakel buurtmiddeling in. Voorkom kleine irritaties die op lange termijn tot grote ergernissen kunnen leiden.

Word ook buurtbemiddelaar!

Denk je dat je, net als ik energie krijgt om mensen weer met elkaar te laten praten? Word dan buurtbemiddelaar! Deze oproep is voor vrouwen en mannen. Gebleken is dat het werken in koppels namelijk het beste werkt voor alle partijen.

Neem contact op via www.ons-welzijn.nl/buurtbemiddeling of bel naar 088-3742525.