Aan wie stel jij jouw financiële vragen?

Wegwijs in geldzaken

Op deze pagina vind je instanties waar je informatie kunt opvragen rondom financiën. Elke maand geven de leden van het Sociaal Raadliedenwerk uitleg en tips over financiële onderwerpen en/of actualiteit. De berichten vind je op deze pagina én via onze social media kanalen.

Wat biedt ONS welzijn

Je hoeft als burger of vrijwilliger niet continu zelf het wiel uit te vinden. Er zijn voldoende instanties, waar je informatie kunt opvragen rondom financiën.

Elke maand geeft een Sociaal raadslied van ONS welzijn uitleg en tips

Antwoord op jouw financiële vragen!

We helpen je graag!

Financieel en Juridisch advies

De weg vinden in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten, regelingen, formulieren en instellingen is niet altijd makkelijk. ONS welzijn biedt aan mensen van alle leeftijden sociaal juridisch advies, hulp en bemiddeling. Dit noemen we ook wel Sociaal RaadsliedenWerk (SRW).

Krijg overzicht in je administratie

Ben je door omstandigheden niet of minder in staat het overzicht in jouw administratie te bewaren? Dan biedt Thuisadministratie een uitkomst. Gespecialiseerde vrijwilligers helpen je bij de huishoudelijke administratie. Zij komen op afspraak aan huis en gaan samen met jou aan de slag, zodat je over een tijdje zelf de administratie bij kunt houden. Mocht dat niet lukken, dan blijft de vrijwilliger je helpen.

Inloopspreekuren in de wijk

Onze inloopspreekuren geven gelegenheid om vragen te stellen over zaken waar je tegenaan loopt, ondersteuning of sociaal juridisch advies nodig hebt of wanneer je graag meer informatie krijgt over vrijwilligers.

Vrijwilligers, Sociaal Raadslieden en Sociaal werkers staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Algemene informatie

De Belastingdienst heft en int belastingen en premies, máár de Belastingdienst keert ook uit. Zo verzorgt de Belastingdienst bijvoorbeeld de uitbetaling van voorlopige teruggaven. Een onderdeel is Toeslagen. Huishoudens kunnen toeslagen krijgen voor de kosten van kinderopvang, huur of zorg.

Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) is hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee, waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen over zakgeld, schulden, pensioen, belastingdienst, lenen, etc.

Weten waar je recht op hebt? Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht heeft. 

Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. In het platform werken partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samen.

Schulden: Heb je schulden? Raadpleeg onderstaande websites:

Wil je aansluiten bij een collectieve zorgverzekering? Klik dan hier.

Kindregelingen (kindpakket) voor gezinnen met kinderen. Regelingen als laptop, sportfonds, verjaardagsbox, e.d. kan je hier aanvragen.

Voorbeeldbrieven: hulp bij het schrijven van een brief of e-mail. Invulhulp bij klachtenbrief maakt het nog makkelijker om je recht te halen. Bekijk de voorbeeldbrieven op Autoriteit Consument & Markt.

Administratie-tips

Is administratie bijhouden een vervelende klus? Niet wanneer je de super-eenvoudige ‘4 stappen methode’ van De Huishoudcoach gebruikt!

OF ben je een beetje chaotisch en zie je door de bomen het gekapte bos niet meer? Lees dan snel de 6 tips om je administratie snel weer op orde te hebben! 

Vind hulp en ondersteuning op allerlei thema's die interessant zijn

In de gemeenten

Boekel: Het Dorpsteam Boekel heeft een pagina over geldzaken. Klik hier om de pagina te bekijken.

Bernheze: Bekijk de gemeentepagina van Bernheze en kijk eens naar de thema's wegwijzer, energietoeslag, mantelzorgwaardering. 

Maashorst: Bekijk de gemeentepagina van Maashorst en kijk eens naar de thema's belasting, hulp en ondersteuning, werk en inkomen. Hieronder staan de aanvraagformulieren die voor meerdere geldpotjes (bijzondere bijstand, éénmalige energietoeslag, activiteitenfonds, e.d.) gelden.

Meierijstad: Bekijk de gemeentepagina van Meierijstad en kijk eens naar de thema's bijstand en hulp, belastingen en subsidies.
>> Folder 'Minima' en 'Weinig inkomen en kinderen'.

Oss: Bekijk de gemeentepagina van Oss en kijk eens naar de thema's inkomen, zorg en energietoeslag.