Aan wie stel jij jouw financiële vragen?

Wegwijs in geldzaken

Op deze pagina vind je instanties waar je informatie kunt opvragen rondom financiën. Elke maand geven de leden van het Sociaal Raadliedenwerk uitleg en tips over financiële onderwerpen en/of actualiteit. De berichten vind je op deze pagina én via onze social media kanalen.

Wat biedt ONS welzijn

Je hoeft als burger of vrijwilliger niet continu zelf het wiel uit te vinden. Er zijn voldoende instanties, waar je informatie kunt opvragen rondom financiën.

Elke maand geeft een Sociaal raadslied van ONS welzijn uitleg en tips

Antwoord op jouw financiële vragen!

We helpen je graag!

Financieel en Juridisch advies

De weg vinden in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten, regelingen, formulieren en instellingen is niet altijd makkelijk. ONS welzijn biedt aan mensen van alle leeftijden sociaal juridisch advies, hulp en bemiddeling. Dit noemen we ook wel Sociaal RaadsliedenWerk (SRW).

Krijg overzicht in je administratie

Ben je door omstandigheden niet of minder in staat het overzicht in jouw administratie te bewaren? Dan biedt Thuisadministratie een uitkomst. Gespecialiseerde vrijwilligers helpen je bij de huishoudelijke administratie. Zij komen op afspraak aan huis en gaan samen met jou aan de slag, zodat je over een tijdje zelf de administratie bij kunt houden. Mocht dat niet lukken, dan blijft de vrijwilliger je helpen.

Inloopspreekuren in de wijk

Onze inloopspreekuren geven gelegenheid om vragen te stellen over zaken waar je tegenaan loopt, ondersteuning of sociaal juridisch advies nodig hebt of wanneer je graag meer informatie krijgt over vrijwilligers.

Vrijwilligers, Sociaal Raadslieden en Sociaal werkers staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Algemene informatie

Nationaal instituut voor budgetvoorlichting. Het Nibud is hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee, waar consumenten terecht kunnen met al hun vragen over zakgeld, schulden, pensioen, belastingdienst, lenen, etc.

  • Op welke tegemoetkoming heeft je recht op? Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht heeft. Ook zie je waar je deze kunt aanvragen. Klik hier om te weten waar je recht op hebt.

Klik hier voor het steunpuntthuisadministratie. Binnen geldplannen staan 5 verschillende geldplannen, die je namens de hulpvrager gebruik van kunt maken. Om gebruik van 1 van de hieronder opgesomde geldplannen te maken, maak je een profiel van de hulpvrager aan. NIET op naam van jezelf! Het systeem kan namelijk maar 1 uitdraai per naam geven en dat gaat je niet lukken, als je voor hulpvragers met de geldplannen aan de slag gaat.

Klik hier voor de BelastingdienstDe bekendste taak van de Belastingdienst is het heffen en innen van belastingen en premies. De Belastingdienst keert ook uit. Zo verzorgt de Belastingdienst bijvoorbeeld de uitbetaling van voorlopige teruggaven. Andere belangrijke taken zijn het opsporen van fraude en toezicht op naleving van de fiscale wetten en regels.

Klik hier voor het Platform Wijzer in geldzakenHet platform is een initiatief van het ministerie van Financiën. In het platform werken partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samen.

Klik hier voor de Toeslagen. De Belastingdienst/Toeslagen is verantwoordelijk voor de uitvoering van inkomensafhankelijke regelingen (toeslagen). Huishoudens kunnen toeslagen krijgen voor de kosten van kinderopvang, huur of zorg. Ruim 6 miljoen huishoudens ontvangen op dit moment een toeslag.

Schulden: Heb je schulden? Raadpleeg onderstaande websites.

Wil je aansluiten bij een collectieve zorgverzekering? Klik dan hier.

Kindregelingen (kindpakket) voor gezinnen met kinderen. Regelingen als laptop, sportfonds, verjaardagsbox, e.d. kan je hier aanvragen.

Tips

Is administratie bijhouden een vervelende klus? Nee, hoor!  Niet wanneer je de super-eenvoudige ‘4 stappen methode’ van De Huishoudcoach gebruikt! Klik hier om de 4 stappen te bekijken.

Ben je chaotisch ingesteld en zie je door de bomen het gekapte bos niet meer? Lees dan snel de 6 tips om je administratie snel weer op orde te hebben! 

Vind hulp en ondersteuning op allerlei thema's die interessant zijn

In de gemeenten

Boekel: Het Dorpsteam Boekel heeft een pagina over geldzaken. Klik hier om de pagina te bekijken.

Bernheze: Bekijk de gemeentepagina van Bernheze en kijk eens naar de thema's wegwijzer, energietoeslag, mantelzorgwaardering. 

Maashorst: Bekijk de gemeentepagina van Maashorst en kijk eens naar de thema's belasting, hulp en ondersteuning, werk en inkomen. Hieronder staan de aanvraagformulieren die voor meerdere geldpotjes (bijzondere bijstand, éénmalige energietoeslag, activiteitenfonds, e.d.) gelden.

Meierijstad: Bekijk de gemeentepagina van Meierijstad en kijk eens naar de thema's bijstand en hulp, belastingen en subsidies.
>> NIEUW! Folder 'Minima' en 'Weinig inkomen en kinderen'.

Oss: Bekijk de gemeentepagina van Oss en kijk eens naar de thema's inkomen, zorg en energietoeslag.