Seksualiteit, gender en LHBTIQA+

Deze pagina is voor iedereen die meer wil weten over seksualiteit, gender en/of LHBTIQA+, of op een andere manier interesse heeft in dit thema.

Mogelijke vragen

  • Ik ben niet zeker over mijn genderidentiteit en zoek meer informatie en/of contact om hieruit te komen.
  • Ik ben homo, maar vind het lastig om hier voor uit te komen bij mijn familie en zou hier graag ondersteuning in krijgen.
  • Ik ben sinds kort ‘uit de kast’ en zou graag meer queer mensen ontmoeten. Hoe kom ik hiermee in contact?
  • Ik wil graag een steun zijn voor mensen die het lastig hebben met hun geaardheid of reacties van de omgeving daarop. Hoe kan ik dit doen?
  • Ik wil mijn verhaal delen om andere te inspireren, is daar een platform voor?
  • Ik wil meer informatie over wat seksuele en genderdiversiteit inhoudt.
  • Mijn geaardheid wordt niet geaccepteerd in mijn omgeving. Zou ik hier met iemand over kunnen praten?
  • Ik ben non-binair en zou graag meer mensen ontmoeten die non-binair zijn.
  • Ik ervaar veel homofobie en wil hier iets tegen doen. Wat kan ik doen?


Heb jij vragen of herken je bijvoorbeeld volgende specifieke vragen of gevoelens? Of ken je iemand die vragen heeft op dit gebied? Met deze en vele andere vragen kun je hier terecht. Missen er belangrijke onderwerpen of heb je aanbevelingen, schroom niet en laat het ons weten via info@ons-welzijn.nl of via contactgegevens onderaan deze pagina.

Wat vind je allemaal op deze pagina?
  • Persoonlijke verhalen
  • Waar staan de letters 'LHTBIQA+' voor?
  • Genderkoek: een hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in je gender
  • Interessante links en informatie én een magazine over gender en huiselijk geweld voor professionals
  • Contactgegevens waar je terecht kan voor persoonlijk contact

Persoonlijke verhalen

"Ik ben nog lang niet klaar met mijn traject maar met genoeg liefde en hulp van buitenaf kan ik altijd mezelf zijn en daar ben ik trots op." - Citaat uit persoonlijk verhaal van Jimme

Waar staan de letters LHBTIQA+ voor?

L

Lesbisch, dit betekent dat je als vrouw aangetrokken voelt tot andere vrouwen.

H

Homo, dit betekent dat je als man aangetrokken voelt tot andere mannen.

B

Bi, dit betekent dat je je aangetrokken kunt voelen tot alle genders, mannen, vrouwen of non binaire personen (je voelt je geen man of vrouw). De verhouding van waar je je het meest of het vaakst tot aangetrokken hebt gevoeld kan voor iedereen anders zijn.

T

Transgender, dit betekent dat je je niet identificeert met het geslacht waar je mee geboren bent en/of je geslacht komt niet overeen met je genderidentiteit. Transgender wordt vaak als parapluterm gebruikt. Naast de termen transman of transvrouw bestaan er veel meer genderidentiteiten. Voorbeelden hiervan zijn genderfluid, agender of demiman/vrouw.

I

Interseks, dit betekent dat je lichaam kenmerken heeft van beide sekse.

Q

Queer, deze term wordt op verschillende manieren gebruikt. Queer kan gebruikt worden door en voor mensen die zich niet in een hokje willen plaatsen en vallen op de persoonlijkheid, ongeacht gender, geaardheid en sekse. Ook wordt deze termen vaak gebruikt als parapluterm voor alle mensen die niet hetero en/of cisgender zijn (je genderidentiteit is gelijk aan je geboortegeslacht).

A

Aseksueel, dit betekent dat iemand zich seksueel tot niemand aangetrokken voelt. Dit wil niet zeggen dan mensen geen romantische gevoelens voor iemand kunnen hebben.

+

De + is aan de letterreeks toegevoegd voor alle mensen die zich niet kunnen vinden in een van deze bovenstaande termen, maar ook niet hetero en/of cisgender zijn.

Het benoemen en toelichten van deze termen kan voor iedereen heel anders binnenkomen. Voor de een kan het verhelderend werken en geeft het een houvast. Het kan daarbij erg fijn zijn om jezelf ergens in te herkennen. Maar misschien denk je wel: nee, ik wil mezelf geen ’label’ geven en deze termen helpen me totaal niet. Dat is natuurlijk ook helemaal oké, je hoeft je niet te identificeren met een van de letters.

Genderkoek

Genderkoek is een hulpmiddel om gender beter te kunnen begrijpen. Om de genderkoek in te vullen geef je bij de vier thema’s aan waar jij jezelf in herkent. Dit doe je door een streepje te zetten op de lijn, deze lijn geeft aan dat het een spectrum is. Je hoeft niet 100% een man of vrouw te zijn, of 100% homo of hetero. Je kunt er ook tussenin zitten. Bijvoorbeeld bij het thema identiteit kun je jezelf de vraag stellen, voel ik mezelf meer een man, vrouw of iets daartussen in. Als je dit bij alle vier de thema‘s doet dan kan dit inzicht geven. Doe vooral wat voor jou goed voelt op jouw tempo. Klik hier voor een voorbeeld van een ingevulde genderkoek.

ONS welzijn staat voor je klaar om je hierbij te helpen of te begeleiden. Onderaan de pagina vind je contactgegevens.

Interessante links en informatie

Voor professionals

AUGEO magazine heeft een editie over gender en huiselijk geweld uitgebracht. Gender - de beelden, opvattingen en verwachtingen die we hebben van mannelijkheid en vrouwelijkheid - speelt een grote rol in het ontstaan en blijven bestaan van huiselijk geweld. Hoe en op welke manier kun je daar als professional rekening mee houden? Dat lees je in de speciale editie van AUGEO.

Contactgegevens

Luka van Zutphen, Sociaal werker
luka.vanzutphen@ons-welzijn.nl of via 06-30772893

Tobias Jubbega, Preventiewerker Jeugd
tobias.jubbega@ons-welzijn.nl of via 06-40091083