Opvang Oekraïense vluchtelingen

ONS welzijn biedt samen met andere betrokken partijen hulp en ondersteuning voor de Oekraïense vluchtelingen. ONS welzijn is er voor iedereen en juist in deze tijd willen wij hulp bieden. 
Op deze pagina lees je wat we in de verschillende gemeenten doen.

Gemeente Boekel

Het Dorpsteam in de gemeente Boekel biedt Oekraïense vluchtelingen individuele ondersteuning bij hulpvragen. Daarnaast zorgen ze voor ontmoetingen en creëren ze verbintenis voor de vluchtelingen. denk aan: even ontspannen met z’n allen en naar buiten voetballen of paaseieren zoeken.
Laatst liep er een Oekraïense jonge vrouw van 23 jaar voorbij en riep in het Nederlands: hey, hoe gaat het? Dat is toch geweldig! - Julie, sociaal werker ONS welzijn
We geven niet alleen les, maar we willen ook onze zorgen kenbaar maken aan ze. We zijn er niet alleen als professionals, maar ook als mensen! - Hidde, preventiewerker bij Dorpsteam Boekel

Gemeente Maashorst

In de gemeente Maashorst heeft ONS welzijn de afgelopen periode via diverse wegen vrijwilligers gezocht voor de ondersteuning aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Maashorst.

Als eerste is gestart met het werven van vrijwilligers die zich in willen zetten als gastheer/gastvrouw op de drie gemeentelijke opvanglocaties of als vrijwilliger bij activiteiten voor jeugdige vluchtelingen en hun ouders. De afgelopen periode hebben er drie bijeenkomsten plaatsgevonden om potentiële vrijwilligers te informeren.
Hiernaast zijn vrijwilligers geworven en ingezet voor ondersteuning bij onderwijs, hand- en spandiensten, vervoer, tolken en overige (praktische) vragen.

De reacties zijn overweldigend geweest. Het is hartverwarmend hoeveel mensen hebben aangegeven iets te willen betekenen. Inmiddels hebben we 100 vrijwilligers actief kunnen inzetten.
Vanuit de wijken worden er bijeenkomsten organiseert voor gastgezinnen die vluchtelingen ontvangen in hun thuissituatie om een luisterend oor te bieden, te horen waar ze tegen aan lopen en informatie te delen met elkaar.
Hiernaast biedt ONS welzijn waar nodig psychosociale hulpverlening voor de Oekraïense vluchtelingen.

Gemeente Oss

ONS welzijn organiseert ontmoetingsplekken voor de vluchtelingen in Oss voor vragen, hulp en ondersteuning. Daarnaast is er ruimte om verdriet met elkaar te delen en een luisterend oor te bieden. Vrijwilligers vanuit Thuis in Oss ondersteunen deze ontmoetingsplekken. ONS welzijn sluit aan om behoeftes in kaart te brengen en eventuele vervolgstappen of gesprekken in te plannen.

Daarnaast koppelt ONS welzijn vrijwilligersdiensten aan de praktische vragen of behoeften van vluchtelingen vragen/behoefte. Samen met Thuis in Oss ondersteunen we ook de vrijwilligers die het emotioneel lastig hebben na een dag intensief werken.

ONS welzijn heeft een samenwerking met de kledingbank en voedselbank. De kledingbank is op dit moment vijf dagen per week geopend en de voedselbank heeft noodpakketten beschikbaar gemaakt. Als laatste zorgen we ook voor opvanglocaties, zoals het Talentcentrum.

Gemeente Oss

Goed om te weten

 • Het belastingkantoor in Oss is ingericht als centrale opvanglocatie en servicecentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Iedere vluchteling uit Oekraïne wordt verzocht zich hier te melden voor registratie en leefgeld. Dit geldt ook voor de vluchtelingen vanuit de gastgezinnen.
 • Huisartsen en tandartsen zijn beschikbaar op het belastingkantoor in Oss voor de vluchtelingen.
 • Vluchtelingenwerk en gemeente Oss organiseren spreekuren. Data en tijden zijn op de desbetreffende websites op te vragen.
 • Op de website van Thuis in Oss is een pagina gemaakt voor Oekraïners over Thuis in Oss met een samenvatting van de activiteiten.
 • Opvang en onderwijs kunnen vluchtelingen via het belastingkantoor of AVEM regelen. Het is ook mogelijk binnen te lopen op de scholen.
 • De gemeente Oss biedt graag hulp en ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen. Ga naar de website van de Gemeente voor meer informatie over hulp en opvang.

Ervaringsverhalen

Gemeente Maashorst

Goed om te weten

 • In de gemeente Maashorst worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen op drie locaties:
  • Pastoor van Winkelstraat 5 in Schaijk: 22 slaapplekken (stand-by)
  • Nieuwe Markt 3 in Uden: 41 slaapplekken (open)
  • Leeuweriksweg 2 in Uden: 127 slaapplekken (open vanaf 26 april)
 • Voor meer informatie over hulp en opvang? Ga naar de website van de gemeente Maashorst.
 • Inwoners die zich willen inzetten als vrijwilligers, specifiek gericht op de opvang voor de Oekraïense vluchtelingen, kunnen zich aanmelden via: hulpoekraine-maashorst@ons-welzijn.nl
 • Vluchtelingenwerk organiseert spreekuren. Hiernaast zijn er wekelijks gratis activiteiten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Data en tijden zijn hier te vinden te vinden.

Neem contact op met ONS!

Heb je een vraag? Neem contact op met ONS welzijn per telefoon via 088 374 25 25 (maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur) of verstuur je vraag via het contactformulier.
Verstuur een vraag