Teams in Bernheze & Oss

Als je uit elkaar gaat


Deze pagina met informatie is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met een scheiding, of je nu net uit elkaar gaat of al jaren gescheiden bent.Of je ooit getrouwd bent geweest of niet, maakt hierbij niet uit. De informatie is voor volwassenen zonder kinderen en voor volwassenen met kind(eren).
Daarnaast is deze informatie ook handig voor professionals die met volwassenen werken en met gezinnen werken waarbij ouders uit elkaar gaan.

‘Alsjeuitelkaargaat’ is er voor je met hulp, advies en begeleiding bij het uit elkaar gaan.
Je kunt kosteloos gebruik maken van:

Alles wat je moet regelen

Vijf categorien

Onderstaande informatie is afkomstig van alsjeuitelkaargaat.nl, regionale website met veel handige informatie over scheiden.

Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. De komende tijd moet er veel geregeld worden. Jullie nemen belangrijke beslissingen over de woonsituatie, de kinderen of de financiën. Het internet staat bomvol informatie over uit elkaar gaan. Dit kan afschrikken. Ook op deze website staat veel informatie. Neem de tijd om de informatie stap voor stap te lezen. Wil je meer lezen? Klik op de links in de tekst of kijk op alsjeuitelkaargaat.nl

Waar moet je beginnen? Alles wat je moet regelen onderverdeeld in vijf categorieën:

Financiën
Als jullie uit elkaar gaan is het regelen van de financiën het belangrijkste. Wanneer de geldzaken goed op orde zijn komt er rust en ruimte om al het andere goed te regelen. In de checklist staat alles wat je moet regelen als het gaat over je financiën. Begin bij de bank. De meeste banken hebben een eigen pagina over uit elkaar gaan.

Wij raden het aan om hulp te zoeken bij het regelen van de financiën. Laat iemand met veel kennis naar de afspraken kijken. Is dit het beste voor jullie beiden? Zorg dat de discussie over financiën niet tussen jullie en de kinderen komt te staan.

Juridisch
Bij uit elkaar gaan komen best wat juridische zaken kijken. De wijze waarop jullie uit elkaar gaan, hangt af van of jullie getrouwd zijn, een samenlevingscontract hebben of bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Welke afspraken hebben jullie al op papier staan? In de checklist staat alles wat je moet regelen.

Om jullie scheiding officieel te maken moeten jullie een advocaat of mediator inschakelen. Zij kunnen jullie informeren en adviseren bij het maken van alle afspraken. In Nederland heb je veel advocaten en mediators. Maar waar moet een goede advocaat of mediator aan voldoen? En wie kies je?
Meer lezen

Woning
Een woning is een belangrijk onderdeel van ons leven. Jullie hebben er de afgelopen jaren niet alleen gewoond, maar er ook samen herinneringen opgebouwd. Ook al gaan jullie nu uit elkaar, er zitten een hoop mooie herinneringen in dit huis. De kinderen hechten vaak veel waarde aan hun vaste stek. Het is een veilige omgeving waar ze zich thuis voelen.

Jullie moeten een beslissing nemen over jullie woonsituatie. Wie blijft er in het huis wonen? En is dit financieel wel haalbaar? Ook is het van belang of jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of er andere afspraken ten aanzien van de (waarde) woning zijn overeengekomen. Wat jullie moeten regelen hangt af van of jullie een koop- of huurhuis hebben. In de checklist op alsjeuitelkaargaat.nl staat alles wat je moet regelen.

Bezittingen
In de afgelopen jaren hebben jullie samen een inboedel opgebouwd. Wie krijgt wat als jullie uit elkaar gaan? Jullie moeten afspraken maken over de verdeling van de spullen. Aan spullen kunnen ook een emotionele waarde zitten. In de huwelijkse voorwaarden kunnen ook afwijkende afspraken staan vermeld. Houd daar rekening mee bij het verdelen. In de checklist staat alles wat je moet regelen.

Ook over de spullen van de kinderen moet je afspraken maken. In welk huis komen welke spullen te liggen?

De kinderen
Als ouders uit elkaar gaan is dat erg heftig voor kinderen. Kinderen zijn vaak verdrietig en boos, maar soms ook opgelucht. Als jullie ongelukkig samen zijn hebben kinderen daar namelijk ook last van. Maak afspraken en beslissingen die voor de kinderen het beste zijn. Zo zorg je ervoor dat uit elkaar gaan zo min mogelijk schade veroorzaakt. Op de website alsjeuitelkaargaat.nl en de checklist staat alles wat je moet regelen voor de kinderen.

Voor kinderen
Kinderen en jongeren kunnen op het online platform Villa Pinedo in contact komen met andere kinderen en jongeren die ook een scheiding hebben meegemaakt. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen, hun verdriet een plek proberen te geven en andere kinderen helpen bij het verwerken.

Speciaal voor kinderen: APP met een buddy van Villa Pinedo

Over uit elkaar gaan en kinderen

Scheiden, en de kinderen dan?


Als jullie uit elkaar gaan, blijf je samen ouders voor jullie kinderen. Een scheiding heeft grote impact op de kinderen. Er gaat veel veranderen in jullie leven. Voor kinderen is dat vaak lastig. Ze krijgen twee slaapkamers, een van jullie gaan ze misschien minder vaak zien en soms moeten kinderen wisselen van school. De veilige basis valt weg. Die komt weer terug, maar de komende periode wordt voor kinderen erg ingrijpend.

Tip: zorg dat je bij elke beslissing die je neemt rekening houdt met de gevolgen voor je kinderen.

Hoe gaat het met de kinderen?
Als jullie uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor jullie kinderen. Op de korte, maar ook op de lange termijn. Kinderen voelen zich in de steek gelaten en zoeken de schuld vaak bij zichzelf. Ze willen het liefste dat alles weer wordt zoals het was.

Jullie hebben als ouders een belangrijke rol in het verwerkingsproces voor jullie kinderen. Zorg dat kinderen niet geconfronteerd worden met ruzie of heftige emoties. Praat niet negatief over je (ex)partner waar ze bij zijn. De kinderen zijn extra kwetsbaar de komende periode.

Vraag je wel eens aan je kinderen hoe het gaat?
Artikel op Ouders van Nu:

Er zijn veel interessante boeken, verhalen en series over uit elkaar gaan. Deze zijn gebundeld en een overzichtelijke lijst hiervan vind je hier.

Ouderschapsplan

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Dan is het belangrijk dat jullie samen een ouderschapsplan maken. In dit plan staan alle afspraken over hoe jullie als ex-partners de opvoeding en verzorging van jullie kinderen gaan regelen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kunnen jullie de kinderen ook betrekken bij het maken van alle afspraken. Luister naar hun wensen en behoeften. Laat ze meedenken over de afspraken. Zo voelen zij zich gehoord en gezien en kunnen zij de scheiding beter verwerken.

Op de website ‘Alsjeuitelkaargaat’ vind je een handig ouderschapsplan dat je kunt gebruiken. Zo kunnen jullie niets over het hoofd zien.

Het is belangrijk dat jullie de scheiding juridisch goed regelen. Als ouders mis je vaak de juridische kennis, waardoor bijvoorbeeld het berekenen van kinderalimentatie wel eens fout zou kunnen gaan. Er worden dan verkeerde afspraken opgenomen in het ouderschapsplan en kunnen er na ondertekening alsnog discussies ontstaan. Wij raden jullie daarom aan om bij dit proces een advocaat of mediator te vragen om jullie te helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan en de aanvraag van de scheiding bij de rechtbank.

Film ‘Open brief aan alle gescheiden ouders’

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Bij Centrum Jeugd & Gezin kunnen alle ouders en verzorgers uit Bernheze en Oss terecht voor informatie en advies over opgroeien en opvoeden. Ook als je vragen hebt over scheiden: hoe vertellen we het aan de kinderen, hoe kan ik mijn kind opvangen en helpen, wat moet ik allemaal regelen? En natuurlijk voor veel meer vragen die je kunt hebben als je gaat scheiden of gescheiden bent.

Je vraag stellen aan Centrum Jeugd & Gezin kost niets en je mag dat anoniem doen.
Je krijgt informatie en advies of de medewerker van Centrum Jeugd & Gezin helpt je bij een aanmelding voor het Scheidingsteam.

Centrum Jeugd & Gezin organiseert ook informatiebijeenkomsten, workshops en trainingen voor jeugd en ouders rond het thema Scheiden:
  • Ouders Inc. – voor ouders die in verwachting zijn van een eerste kindje tot ouders die een jong kind hebben (tot 4 jaar): online cursus voor (aanstaande) ouders in de tropenjaren. 10 Leuke onderwerpen die je helpen voorbereiden op de uitdagingen van het ouderschap.
  • Inspiratieworkshop ‘Opvoeden in twee huizen’ - Inspiratieworkshop waarin je alle tijd krijgt om voor jezelf koers te bepalen ‘en uit te wisselen met andere vaders en moeders.
  • ScheidingsATLAS - Kortdurende training over ouderschap na scheiding: 2 bijeenkomsten van 3 uur in ochtend. ScheidingsATLAS is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor ouders die gescheiden zijn.
  • KIES (Kinderen In Een Scheiding) – KIES is een groep voor kinderen van 8-12 jaar en heeft als doel om kinderen die te maken hebben met de scheiding van hun ouders, in contact te brengen met andere kinderen: ontmoeten & delen. Ruimte krijgen om de scheiding te verwerken. Voor kinderen van 8-12 jaar

AGENDA