Voorlezen aan jonge kinderen

Wekelijks voorlezen bij ouders met jonge kinderen.

Over de organisatie

ONS welzijn is een welzijnsorganisatie die zich sterk maakt voor een maatschappij waaraan iedereen kan meedoen. Participeren dus. Thuis, op school, in de buurt of op de arbeidsmarkt. We doen dit op een actieve en ondernemende manier. ONS welzijn werkt dicht bij de mensen, alleen en in samenwerking met anderen.

Korte omschrijving van de werkzaamheden

Het project LeesExpeditie dat in de gemeente Oss wordt uitgevoerd, is een programma dat op een leuke, leerzame manier ouders en kinderen het belang van lezen laat zien. Je leest voor en bent bezig met taal bij een gezin met jonge kinderen. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan een gezin. Samen met de coördinator ga je naar het gezin om kennis te maken. Als het na de kennismaking voor beiden goed voelt, maak je een afspraak met het gezin wanneer je voor komt lezen. In overleg met het gezin kies je voor een tijdstip op een ochtend, middag of eventueel avond. Je gaat 1 keer per week een uur naar het gezin. Je krijgt een standaard pakket boeken, dat je mee kunt nemen naar het gezin. Daarnaast heb je de mogelijkheid om boeken te lenen bij de bibliotheek. Deze boeken zoek je zelf uit en je kijkt wat aansluit bij de leeftijd en beleving van het kind. Ook stimuleer je ouders en kinderen om zelf naar de bibliotheek te gaan, je gaat eens samen en je laat ze kennismaken met de bibliotheek. Je maakt ouders enthousiast en geeft ze handvatten zodat ze weten hoe ze op een goede manier kunnen voorlezen. Aan het eind van het project is de houding van ouders veranderd en weten ze wat het belang is van voorlezen. Het voorlezen heeft een vaste plek in het gezin gekregen.

Gevraagd wordt

Je bent enthousiast over lezen en boeken en vindt het leuk om in contact te komen met andere culturen. Je bent betrokken en flexibel. Je beheerst de Nederlandse taal goed. Je hebt affiniteit met kinderen en je kunt je verplaatsen in de belevingswereld van het kind. Je kunt goed voorlezen en zelf boeken uitzoeken die passen bij de leeftijd van het kind. Een VOG-verklaring is vereist. De kosten hiervan worden door ONS welzijn vergoed.

Geboden wordt

Je wordt goed begeleid door een coördinator, je hebt intervisiemomenten en terugkomdagen om samen met andere vrijwilligers ervaringen uit te wisselen.

Werktijden

De werktijden zijn flexibel en in overleg met het gezin: ‘s morgens, ‘s middags of ’s avonds; Ongeveer 1 uur per week.

Aannameprocedure

Kennismakingsgesprek met de coördinator Julie Goosen, 088 – 374 25 25.

Publicatie datum: 10 oktober 2019