Succesvolle bedankavond voor mantelzorgers Oss

‘Kan ik eindelijk iets terug doen voor mijn zus’

Ruim vijfhonderd mantelzorgers waren op 16 november aanwezig op de mantelzorg-bedankavond. Ook dit jaar was de avond weer georganiseerd door ONS welzijn en de gemeente Oss, als blijk van waardering. De Bluebettes verzorgden een sprankelende muzikale voorstelling en na afloop werd de nazit opgeluisterd door Kris van Son.

De mantelzorgers, veelal samen met de persoon voor wie ze zorgen, werden allerhartelijkst ontvangen door medewerkers van de Lievekamp en ONS welzijn. De koffie met een petit fours stonden klaar.

Vanaf acht uur ging het publiek richting grote zaal. Veel ouderen met rolstoelen en rollators en mensen die moeilijk ter been waren. Het ging er gemoedelijk aan toe; mensen hielpen elkaar, gaven een arm op de trappen, hielpen rollators wegzetten. Toen iedereen op zijn of haar plekje zat, werd de avond geopend door Thijs van Kessel, wethouder Zorg, WMO en burgerparticipatie voor de gemeente Oss.

Wethouder gemeente Oss

Van Kessel vertelde dat er 30.000 mantelzorgers zijn in de gemeente Oss. ‘Jullie hebben het verdiend om in het zonnetje te staan. De gemeente doet haar best om de mantelzorgers te ontlasten. Mantelzorg is van alle tijden en brengt mensen dichter bij elkaar. Het is schipperen tussen gezin, werk, hobby’s, huishouden en tijd voor jezelf. Ik wens u veel kracht en energie bij uw mooie tijd.’ Van Kessel wees ook op het project ‘We-matter’ voor de jonge mantelzorger.

Muziek

De Bluebettes namen het stokje over. De band bestaat uit vijf energieke en muzikale dames die diverse instrumenten bespelen en allen beschikken over een goede zangstem en de nodige flair. Ze brachten bekende nummers uit de jaren zestig ten gehore, zoals The Beatles, Johnny Cash, The Monkees. Tussendoor was er een raadspel met de zaal waarbij de toehoorders liedjes en stemmen moesten raden.

Het duurde even voordat de zaal los kwam. Dat het toch een groot succes werd, bleek bij de staande ovatie die de band kreeg. Dit resulteerde in een toegift van de band met een ode aan de mantelzorger. Met ‘With a little help from my friends’, van The Beattles, sloten zij hun optreden af. In het Theatercafé konden de bezoekers terecht voor een drankje en een hapje, begeleid door een optreden van de Rosmalense singer/songwriter Kris van Son.

Genoten van de avond

De zussen Ria en Tonny bezochten de avond samen met hun echtgenoten en hun zus Anita. Het is de derde keer dat ze naar de mantelzorg-bedankavond komen. Al 30 jaar zorgen de zussen voor Anita, die een verstandelijke beperking heeft. Sinds hun ouders zijn overleden komt de zorg op de zussen neer. Zeker Tonny vindt het moeilijk om haar jongere zusje (53) los te laten, ‘De zorg voor haar blijft mijn hele leven’. Ze hebben genoten van de avond. Tonny: ‘Het was leuk geweest als er ook Nederlands talige muziek bij was geweest, want daar houdt ons’ Anita zo van.’ Anita heeft een glas witte wijn gehaald en heeft rode koontjes. ‘Ik ken hier zoveel mensen!’ en weg is ze weer, kletsen met iemand van de dansclub.

Lenie en Jannie zijn ook zussen. Lenie: ‘Ik heb een chronische ziekte waarvoor ik veel naar het ziekenhuis in Nijmegen moet. Mijn zus Jannie gaat altijd met me mee. Ik heb het niet zo breed en vind het heel fijn dat ik haar kan trakteren op deze avond. Kan ik eindelijk iets terug doen.’ Ze nemen nog een lekker wijntje ter afsluiting. Karin komt aanlopen met de jas van haar moeder. Ze hebben een fijne avond gehad maar zijn nu wel moe. Het is de tweede keer dat ze op de mantelzorgavond waren. ‘Het waren frisse leuke meiden. We hebben bijna alles meegezongen!’ vertelt moeder. Ze hadden een bericht in de krant gelezen over de avond en hebben toen naar ONS welzijn gebeld. De kaarten kregen ze thuis gestuurd. ‘Het is fantastisch, zo goed verzorgd allemaal!’

Ook Tiny Willemsen ( r) en Riet van Gestel (l) waren weer van de partij. Tiny is de buurvrouw van de 87 jarige Riet en kookt iedere dag voor haar.

Publicatie datum: 19 november 2018