Moederskind, een handreiking voor KOPP-kinderen

Afgelopen maandagavond 12 november keken 180 mensen naar de voorstelling ´Moederskind´, gespeeld door theaterstichting Honingvos. De voorstelling was georganiseerd door ONS welzijn, Indigo en Theater van de Stad. Met deze voorstelling wilden zij aandacht vragen voor de jonge mantelzorgers, de zogenaamde KOPP-Kinderen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen). Dit zijn kinderen die opgroeien bij ouders met psychische problematiek. Margo Kappe van Indigo en Danielle van Geel van ONS welzijn trapten de avond af.

De Rabozaal van de Lievekamp was tot de nok toe gevuld. Veel professionals van organisaties uit Oss, maar ook andere belangstellenden keken ademloos naar het toneelstuk. Nina van Tongeren, zelf een dochter van een moeder met een psychische ziekte, schreef de voorstelling en putte hierbij uit haar eigen ervaringen. Ellen Honing regisseerde het stuk. Petri Bontje is ook actrice en ervaringsdeskundige en speelde de rol van moeder.

Voorstelling

In de voorstelling zag en voelde je de worsteling van zowel kind als moeder. Moeder wil een goede moeder zijn maar het lukt haar niet. “Papa is weggegaan en daardoor ben ik hier opgesloten”, zegt Nina tegen haar moeder. Na een lang en eenzaam gevecht waarbij Nina steeds weer op zichzelf wordt teruggeworpen en voor haar moeder moet zorgen, kiest ze uiteindelijk voor zichzelf. Ze vertrekt. “Ik ga lopen net zolang tot ik gelukkig ben”, haar moeder in wanhoop achterlatend.


Nagesprek

Tijdens het nagesprek werd het belang van een vertrouwenspersoon voor KOPP-kinderen benadrukt. Vanwege loyaliteit naar de ouders is het uitermate lastig voor KOPP-kinderen om hun situatie bespreekbaar te maken. Bied ze daarom een handreiking. Het is heel belangrijk dat ze ergens hun verhaal kunnen doen. Veiligheid, een luisterend oor, gezien worden.
 Na afloop van de voorstelling kon er worden nagepraat. Medewerkers van Indigo en ONS welzijn gaven informatie over wat zij de jonge mantelzorger kunnen bieden. De theatermakers en organisatoren van de avond kijken tevreden terug. Hun missie ‘aandacht voor de jonge mantelzorger’ is geslaagd!

Publicatie datum: 13 november 2018