Gedeeld Verdriet, Lotgenotengroep 12-plus

Cursus/Activiteit

Lotgenotengroep voor jongeren

Als je een verlies in de thuissituatie meemaakt vanwege het overlijden van je vader, moeder, broer, zus, opa of oma, maak je meestal een zeer moeilijke periode door. Wellicht vraag je jezelf af waarom dit moest gebeuren, maar antwoorden krijg je niet. Je voelt je kwaad, wanhopig en in de steek gelaten. En een intens verdriet is voelbaar. Alle pijn, alle verdriet en woede die je voelt bij zo een afscheid, noemen we rouwen. Vrienden en familie willen je wel bijstaan, maar weten vaak zelf niet goed raad. Zij zitten misschien zelf midden in de verwerking van hun eigen verdriet. En je vrienden voelen zich machteloos, omdat zij jouw verdriet niet weg kunnen nemen. Je vindt het moeilijk om je echte gevoelens te tonen aan anderen, dit is een stukje van jou. Misschien toon je de buitenwereld een stoer gezicht, of probeer je het verdriet op alle mogelijke manieren weg te drukken. Maar je merkt dat de pijn blijft. Het verdwijnt niet door er geen aandacht aan te schenken.

Heb je iemand verloren door de dood die je erg dierbaar was? En herken je iets van jezelf in het bovenstaande? Voel je je down, heb je moeiten om je te concentreren, laat je naar buiten toe iets anders zien dan hoe je je voelt? Dat zelfs je beste vrienden, hoe graag zij jou ook willen helpen, je niet echt kunnen bereiken? Wil je je ervaringen delen met andere jongeren die ook een verlies te verwerken hebben? Je bent niet alleen! Contact met lotgenoten kan je steunen en helpen om de pijn en het gemis toe te laten en een plaats in je leven te geven. Het zijn jongeren die hetzelfde doormaken als jij, daardoor begrijpen zij wat jij doormaakt.

Maar het allerbelangrijkste is, dat er aandacht en tijd voor jou is, dat we het goed hebben met elkaar en dat er een plek is voor degene die er niet meer is.

Doelstelling

De lotgenotengroep geeft jongeren de gelegenheid open te communiceren over hun ervaringen en gevoelens, vragen te stellen die ze nog hebben, hun eenzaamheid te verminderen, herkenning te vinden bij anderen en hun eigen kracht aan te boren om met het verlies om te gaan. Een lotgenotengroep werkt preventief.

Doelgroep

De rouwgroep is bedoeld voor jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar oud die een familielid verloren hebben door de dood. Het maakt niet uit hoelang dat geleden is, wel dat het minstens drie maanden en nog liever een half jaar geleden is. Het gaat om jongeren bij wie er sprake is van normale rouw. De jongeren kiezen er zelf voor om deel te nemen aan de lotgenotengroep. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.

Bijeenkomsten

De lotgenotengroep bestaat uit 8 bijeenkomsten van anderhalf uur. Aan het einde volgt een feestelijke afsluitende bijeenkomst met de ouders.

Informatie voor de ouder/verzorger

De lotgenotengroep wordt gegeven door twee gecertificeerde ‘Gedeeld Verdriet’ trainers. Er wordt gestart met een ouderavond waarin ouders informatie krijgen over rouw bij kinderen in het algemeen, de doelstelling en de opzet van het programma, ze doen ervaring op met de werkwijze door enkele opdrachten die de jongeren gaan doen en zelf te ondervinden.

Locatie

De bijeenkomsten wordt afwisselend aangeboden in: Oss - Uden – Veghel.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan deze lotgenotengroep.

Aanmelden

De manier van aanmelden is afhankelijk van de gemeente waarin u woont.
Klik hier voor de lijst met gemeenten.

Gepubliceerd op: 7 september 2020